Pretraga
Filters

Dnevni horoskop, kršćanin i Biblija

Arhiva bloga
Dnevni horoskop, kršćanin i Biblija

Naslov, kao da je početak neke šale. Bio jednom dnevni horoskop, kršćanin i Biblija …. No, stvarnost je daleko od toga da bude smiješna i zabavna. Ovdje je riječ o životu i smrti, o odabiru onoga koji daje život ili onome koji donosi smrt. Ako znamo da je temelj svakog grijeha pokušaj izostavljanja Boga iz svog života, onda je jasno da ova tema nije benigna.

Stoga se postavlja pitanje: "treba li se kršćanin konzultirati s dnevnim horoskopom i astrologijom, općenito?"

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje, potrebno je barem malo sagledati svrhu tog fenomena. Svrha dnevnog horoskopa je steći uvid u karakter osobe i predvidjeti budućnost, odnosno, u ovom slučaju, što će ti donijeti taj dan. Osnovno uvjerenje astrologije jest da planeti i zvijezde vrše utjecaj na naše živote. Oni s posebnim znanjem – astrolozi – mogu predvidjeti događaje u životu osobe. Uznemirujuće je da većina velikih novina ima kolumnu horoskopa, a još više uznemiruje da i mnogi kršćani čitaju horoskope za svoj znak, vjerujući da to nema nekog utjecaja na njihove živote, poglavito u duhovnom segmentu.

U narednih nekoliko postova, nastojat ćemo vam ukazati, da nam Bog kroz Bibliju izričito zabranjuje proricanje, čarobnjaštvo i vračanje, a tu spada i dnevni horoskop, astrologija. Evo jednog savjeta u Starom zavjetu.

Ponovljeni zakon 18:9-14

"Kad uđeš u zemlju koju ti daje Jahve, Bog tvoj, nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda. Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj. Budi posve vjeran Jahvi, Bogu svome. Narodi koje ćeš naskoro otjerati s posjeda slušaju vračare i gatare, ali tebi to Jahve, Bog tvoj, ne dopušta.


Božji narod je pozvan da štuje samo svog Boga, u Starom zavjetu je to bio Jahve, a koji nam je u Novom zavjetu došao u Tijelu.

Ivanovo Evanđelje 1:1-5

"U početku bijaše Riječ
i Riječ bijaše u Boga
i Riječ bijaše Bog.
Ona bijaše u početku u Boga.
Sve postade po njoj
i bez nje ne postade ništa.
Svemu što postade
u njoj bijaše život
i život bijaše ljudima svjetlo;
i svjetlo u tami svijetli
i tama ga ne obuze.

Ivanovo Evanđelje 1:14

"I Riječ tijelom postade
i nastani se među nama
i vidjesmo slavu njegovu
- slavu koju ima kao Jedinorođenac
od Oca - pun milosti i istine.

Bog se pobrinuo za svoju djecu, i svakoj zajednici je dao službe, između ostalog i proročku.

Ponovljeni zakon 18:15

"Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Jahve, Bog tvoj: njega slušajte!

Zaista, premda svi govore, Isus je isti jučer, danas i sutra, svojim djelima pokazuju upravo suprotno. Smatraju da su proroci iščezli, da više nema glasa Božjeg koji dolazi iz usta proroka. Stoga nije čudno da se danas ljudi oslanjaju na druge izvore, a koji nisu Božji. Ako nisu Božji, onda su: …. Ovdje možete sami odgovoriti.

Dakle, jasno je da nam Bog osigurava sve što nam treba, pa i svoju volju kroz službe koje nam je dao. Bilo koji drugi izvor smjernica, informacija ili objave mora se izravno odbiti. (Djela apostolska 16:16-23.)
Biblija nas upućuje na Isusa Krista kao jedini pravilan segment vjere (Djela apostolska 4:8-12; Poslanica Hebrejima 12:1-2).
Naša vjera leži u samom Bogu i znamo da će On usmjeriti naše putove (Izreke 3:3-8). Vjera u sve, osim u Boga, je pogrešna, po život opasna. I to ne ovaj život koji je prolazan, već je opasna po život koji je vječan.

Astrologija i dnevni horoskop se onda protivi biblijskom podučavanju na najmanje dva načina:

  1. ona zagovara vjeru u nešto drugo osim Boga, a to je oblik proricanja.
  2. Ne možemo odrediti Božju volju za naše živote kroz dnevni horoskop i astrologiju.

Kao kršćani, bilo bi mudro čitati Bibliju i moliti se Bogu kako bismo stekli mudrost i vodstvo. I za manje stvari nam je mudro pročitati upute prije korištenje nekog uređaja. Za neke treba višegodišnja škola. A zamislite našu lakomislenost. Imamo na raspolaganju Bibliju, gdje možemo dobiti upute, kako postupiti u životu i kako steći onaj vječni.

Dakle, konzultiranjem horoskopa mi odbacujemo Božji način komunikacije s Njegovom djecom. Sami si činimo medveđu uslugu i udaljavamo se od izvora života. Ovaj tekst ne treba shvatiti kao fanatični pokušaj zastrašivanja kršćana od svega oko njih, već kao savjet za one, koji žele doći u blizinu Božje radosti, blagoslova i ljubavi.

Tihi ubojica 

Ovo bi bilo slično kao trovanje ugljičnim monoksidom. Pri većim koncentracijama, taj plin onesvještava svoju žrtvu već nakon nekoliko udaha. Ako se ne maknete iz opasnog područja tijelo vam ostane zarobljeno i smrtonosnoj zamci i vi više ne možete ništa učiniti da izbjegnete sigurnu smrt, budući da ona dolazi brzo i bezbolno - praktički neprimjetno.

Zaključak

Stoga, snažno vjerujemo i preporučujemo, da bi horoskopi trebali biti odbačeni od strane kršćana te ga treba izbjegavati kao što izbjegavamo sve otrovno, prljavo i nezdravo. Možda nam sada nije sve u potpunosti jasno, no vjerujte, ovisno o koncentraciji, može nam prouzročiti duhovnu smrt brzo i bezbolno - praktički neprimjetno.

Objavite svoj komentar
top