Pretraga
Filters

Astrologija i dnevni horoskop - rak rana vašoj duši

Arhiva bloga
Astrologija i dnevni horoskop - rak rana vašoj duši

Što možemo naći u Bibliji o astrologiji i dnevnom horoskopu?


Biblija ima mnogo toga za reći o zvijezdama. Kamen temeljac za naše razumijevanje zvijezda je da ih je Bog stvorio. One nam pokazuju Njegovu moć i Veličanstvo. Nebesa su Božji "ručni rad" . Gdje je rak u dnevnom horoskopu? Ako se dobro zagledate,, možete vidjeti kako se razvija na duši.

Psalam 8:4

"Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih,
mjesec i zvijezde što ih učvrsti -

Psalam 19:1

"Nebesa slavu Božju kazuju,
naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.

Kurioziteta radi, to je nabolje shvatio Werner von Braun, koji je cijeli život nastojao doći i proći svod nebeski. Neki teoretičari kažu da nije to nikada uspio, te da je shvatio kako je zadnja instanca čovjekovog dosega sam svod. Dokaz tome čini njegov nadgrobni spomenik, gdje uz njegovo ime stoji upravo taj citat iz biblije. Psalam 19:1

On određuje broj zvijezdama, svaku njezinim imenom naziva

Psalam 147:4

"On određuje broj zvijezda,
svaku njezinim imenom naziva.

Biblija nas, također, podučava da je Bog svrstao zvijezde u prepoznatljive skupine koje nazivamo zviježđima. Biblija spominje tri zviježđa: Orion, Medvjed (Ursa Major), i "Pokvarena Zmija" (najvjerojatnije zviježđe Draco) u Jobu 9:9; 26:13.; 38:31-32.;

"Stvorio je Medvjede i Oriona,
Vlašiće i zvijezđa na južnome nebu.

i Amosu 5:8. Isti odlomci također upućuju na zviježđe Pleiades (Sedam Zvijezda). Bog je onaj koji učvršćuje veze ovih sazviježđa; On je onaj koji ih ponovno donosi, svaku u svojem predodređenom vremenu. U Jobu 38:32, Bog također spominje riječ "Mazzaroth," što se obično prevodi kao "zviježđa." Mnogi smatraju da je to jasna referenca na dvanaest zviježđa horoskopa.

Zviježđa su bila praćena i proučavana tisućama godina. Egipćani i Grci poznavali su horoskop i koristili su ga, stoljećima prije Krista, za mjerenje početka proljeća. Mnogo toga zapisano je o značenju horoskopskih zviježđa, uključujući teorije koje tvrde da se sastoje od drevnog prikaza Božjeg plana za otkupljenje. Na primjer, zviježđe Leo može se sagledavati kao nebeski prikaz lavova plemena Juda (Otkrivenje 5:5), a Virgo bi mogao biti podsjetnik na Djevicu koja je rodila Krista. Međutim, Biblija ne ukazuje ni na koje "skriveno značenje" za ova ili ostala zviježđa.

Biblija kaže da su zvijezde, zajedno sa Suncem i Mjesecom, dane za "znakove" i "godišnja doba" (Postanak 1:14); odnosno, oni nam pomažu mjeriti vrijeme. Oni su također "znakovi" u smislu navigacijskih "pokazatelja", a ljudi su kroz cijelu povijest koristili zvijezde za obilježavanje svojih puteva diljem svijeta.

Bog je koristio zvijezde kao ilustraciju Njegova obećanja da će Abrahamu dati potomstva koliko je i zvijezda na nebu (Postanak 15:5). Time, svaki put kada je Abraham pogledao prema noćnom nebu, gledao je u podsjetnik na Božju vjernost i dobrotu. Zemljina konačna presuda bit će popraćena astronomskim događajima koja će biti povezana sa zvijezdama (Izaija 13:9-10; Joel 3:15; Matej 24:29 ).

Astrologija je “tumačenje“ ljudske sudbine uz oslonac utjecaja zvijezda (i planeta). To je pogrešno vjerovanje. Kraljevski astrolozi Babilonskog dvora bili su osramoćeni od strane Božjeg proroka Daniela (Daniel 1:20) te su bili bespomoćni u tumačenju kraljeva sna (Daniel 2:27). Bog astrologe svrstava među one koji će biti spaljeni silnim plamenog Božjeg gnjeva.

Isaiah 47:13-14

"Izmoriše te mnogi tvoji savjetnici!
Nek' ustanu samo da te spase
oni koji premjeravaju nebesa,
koji promatraju zvijezde
i koji svakog mjeseca proriču
ono što će te snaći.
Gle, oni će biti poput pljeve,
oganj će ih sažeći.
Ni sami sebe neće izbaviti
iz zagrljaja plamenoga.
Neće ostat' ni žerave da se tko ogrije,
ni ognjišta da uza nj posjedne!
Takvi će ti biti vrači tvoji,
oko kojih si se trudila od mladosti!
Poći će svaki svojim putem,
i nikog neće biti da te spasi.

Astrologija, kao oblik proricanja budućnosti, striktno je zabranjena u Svetom Pismu

Ponovljeni zakon 18:10-14

"Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj. Budi posve vjeran Jahvi, Bogu svome. Narodi koje ćeš naskoro otjerati s posjeda slušaju vračare i gatare, ali tebi to Jahve, Bog tvoj, ne dopušta.

Bog je zabranio djeci Izraela da štuju i služe „nebeskoj vojsci“ (Ponovljeni zakon 4:19). Ipak, Izrael je nekoliko puta u njihovoj povijesti zapao upravo u taj grijeh (2. Knjiga o kraljevima 17:16 je samo jedan primjer). Svako njihovo štovanje zvijezda došlo ih je Božje pravde.

Zaključak

Zvijezde bi trebale u čovjeku buditi čuđenje nad Božjom moći, mudrosti i beskonačnosti. Trebamo koristiti zvijezde kako bismo mogli računati vrijeme i položaj te bi nas one trebale podsjećati na Božju vjernu i svetu narav. Sve to pomaže nam prisjetiti se našeg Stvoritelja na nebesima. Naša mudrost dolazi od Boga, a ne od zvijezda (Jakovljeva poslanica 1:5). Riječ Božja, Biblija, naš je vodič kroz život (Psalm 119:105).

Objavite svoj komentar
Komentari
30.1.2020. 21:37
Odlično
top